Diskos kasvatti Juhana Ahon Liigastartti
26.9.2017 23:53 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Diskoksen molarikasvatti aloittanut Liiga-uransa hienosti!

Neljäskin jyväskyläläinen ysikolmonen liigavahdiksi!

JUTUT , Kiekkoareena.fi

Ei voi ainakaan syyttää, että Jukurien valmennuksessa luotettaisiin vaikeilla hetkillä vain kokeneimpiin miehiin. Kun alkukauden viiden tappion putki katkesi tiistaina kotivoittoon KooKoosta, seuraavaan peliin HIFK:n vieraana maalille luistelutettiin debytantti Juhana Aho, 23. Muita pelejä Diskos-kasvatti ei ole vielä liigassa torjunutkaan kuin vierasvoiton perjantaina Helsingissä. Paluu maan pinnalle tuli nopeasti voiton jälkeen kotiottelun vaihtopenkillä. (korjaus, Juhana pelasi toisen liigaottelunsa tänään 26.9.2017, KalPa 1-0 Jukurit, Aho 24 torjuntaa)

Kuka on Juhana Aho, Juhana Aho?

- Juhana on Jyväskylästä lähtöisin oleva maalivahti, joka tykkää paljon myös laulaa. Musiikki kulkee mukana. Ei ole mitään bändiä, mutta perheen kanssa olen esittänyt. Nelosella pyöri 2011 musikaaliohjelma Stage. Olin lukiomme (jyväskyläläinen Cygnaeus-lukio) pääroolissa. Sen jälkeen uskalsi hyvin olla yleisön edessä. Harrastus tuo tarvittavan vastapainon jääkiekkoilulle.

Ehdit tehdä liigadebyyttisi vain hieman ennen 24-vuotispäivääsi. Menikö pitkäksi?

- Tietyllä tavalla kyllä, mutta toisaalta osaan arvostaa eri tavalla, kun se tuli vasta 23-vuotiaana. En olisi osannut arvostaa asiaa 18-vuotiaana. Kehitystä on tapahtunut vanhempana isommin askelin.

Eikö tunnu messevältä omata cv, jossa ainoana liigapelinä on vierasvoiton torjuminen HIFK:n kotiluolalla Nordiksella?

- Mitenhän tuon cv:n muotoilisi? En ollut aiemmin käynyt Nordiksen yläkerrassa edes katsomossa. Harjoitushallissa alakerrassa olin pelannut. Ei mennyt debyytti ainakaan hallia ihmetellessä. Pystyin keskittymään pelaamiseen.

Miten ajattelit juhlistaa syntymäpäivääsi ensi lauantaina?

- Hienoin tapahan olisi pelata ja voittaa. En edes muista, ketä vastaan pelaamme. Taisi kuitenkin ola kotipeli (kyllä, Sport). Jotain kakkuahan pitäisi koppiin viedä. Pitää kysyä kokeneemmilta pelaajilta, sopiiko pelipäivänä tuoda mitään vai jätetäänkö seuraavaan viikkoon. Itse ajattelin joka tapauksessa leipoa.

Kerropa lisää kokkailutaidoistasi?

- Aina silloin tulee kokkailtua, kun jaksaa. Joskus on tullut tehnyt gourmet-ruokaakin. Aina ei tosin taida olla ollut kaikkien mielestä onnistunutta. Kotona ovat makuraadissa tyttöystävä ja koira, joista jälkimmäiselle maistuu paremmin mikä vain. Se on uros bordercollie, Nova, vajaa neljävuotias.

Oliko ajatus jo 12-vuotiaana, että sinusta tulee jääkiekkoilija?

- Kyllä oli. Kuulemma neljän vanhana oli ensimmäinen sellainen ajatus, kun kävimme iskän kanssa pelejä katsomassa. Maalivahdit vaikuttivat cooleilta. Kaikki laitettiin likoon joskus noin 18-vuotiaana.

Kuka oli suurin esikuvasi Diskoksen junnuvuosina?

- Hetkinen. Se oli Sinuhe Wallinheimo, sitä tuli nähdyksi JYPin maalilla paljon siihen aikaan. Ehkä Dominik Hasek oli nuorempana. Ja tietysti kaikki JYPin vahdit Tero Leinosesta lähtien.

Miksi seurasi oli vuosia Diskos, ei JYP?

- Se oli varmaan tätä samaa kehitystä kuin debyytti vasta 23-vuotiaana. En ollut oman kaupunkini tähtiä missään ikäluokassa. Pelata sain paljon. Pesukoneessa sai olla, kun laukauksia tuli paljon vähän huonommassa joukkueessa. Jyväskylässä on monta joukkuetta samaa ikäluokkaa. Meitä ysikolmosia jyväskyläläisveskareita on Liigassa tällä erää neljä, lisäkseni Antti Lehtonen (Ilves), Samu Perhonen (KooKoo) ja Eetu Laurikainen (JYP). Olin pisimpään Diskoksessa. Siirryin vasta A-nuorissa JYPiin.

Mikä yksittäinen valinta urallasi on ollut merkittävin, jotta pääsit liigakaukaloihin asti?

- Se, että uskalsin lähteä pois Jyväskylästä kaksi vuotta sitten. Siellä oli kaikki ihan hyvin, jopa opinnot Jyväskylän yliopistolla liikunnanopettajaksi. Ne jäivät tällä erää jäihin, kun uskalsin lähteä Mikkeliin ja sitä kautta Savonlinnaan. Kaksi välivuotta voi olla poissa ilman syytä. Yritän saada tämän vuoden aikana kasaan jonkun kurssin, jotta osoittaisin opintojen jatkuvan. Tässä on kasvanut ihmisenäkin, vaikka olen kokenut olleeni aika kypsä jo nuorempana.

Mestiksen mestaruus 2016 (Jukurit), Mestiksen mestaruus 2017 (SaPKo), miten tämän pitäisi jatkua?

- Kyllä pitäisi jatkua, että Liigan mestaruus Jukureissa!

Montako pelattua ottelua tällä kaudella olisi hyvä lukema?

- Jaaaa... Tämä on sinänsä paha. Kaksi kautta sitten pelasin Mikkelissä Mestistä 15 peliä. Siihen pitäisi varmaankin olla tyytyväinen, koska (Sami) Rajaniemi pelasi viime kaudella täällä 53 liigaottelua. En ole kuitenkaan määriä ajatellut. Pitää lähinnä pystyä osoittamaan olevansa liigatason veskari, kun pelaamaan pääsee.

Miten vapaapäivän saa kulumaan Mikkelissä?

- Niin, tänäänhän on vapaapäivä. Laitetaan Rendel-naamarit ja mennään joukkueella katsomaan mikkeliläistä leffaa elokuvateatteriin. Kesän toisen holarinkin voisi käydä heittämässä, frisbeegolfradalla. Jos kysyisit (Henrik) Koivistolta tai (Teemu) Tallbergilta, olisi vastaus, että kaasuttamalla kohti Helsinkiä.


   
Lisää uutisia
Diskos Jyväskylä ry
«  Lokakuu   »
Kategoriat